Kadınlar Aslında Erkeklerden Daha Mı Kuvvetli?

Erkeklerin mutlak kuvvet ve mutlak güç konusunda kadınlardan daha üstün olduğuna dair hiçbir şüphe yok. Ama erkekler için üzücüdür ki, avantajları burada bitiyor. Araştırmalar vücut ağırlığı ve kas kütlesi ele alındığında kadın ve erkekler arasında fazla bir kuvvet farkı olmadığını hatta bazı sonuçlar belli alanlarda kadınların erkeklerden üstün olduğunu gösteriyor.

Büyüme Oranı

Bir araştırma kadın ve erkeklerin ağırlık çalışması sonucunda büyüme oranlarını değerlendirdi (1). Araştırmacılar iki cinsiyet arasında büyüme oranlarında hiçbir fark bulamadı. Tek fark erkeklerin mutlak anlamda daha fazla büyümesiydi.

Örneğin, 80 kiloluk bir erkek (63 kilo yağsız vücut ağırlığı) ve 63 kiloluk bir kadın (44 kilo yağsız vücut ağırlığı) 16 haftalık bir ağırlık programı takip ettiği zaman her ikisi de kas kütlesini %5 artırdı. Sonuç olarak erkek 3,1 kg kas kütlesi ve kadın ise 2,2 kg kas kütlesi kazandı. Ama bu erkeğin daha fazla büyüdüğü anlamına gelmiyor. Sonuçta her ikisi de kas kütlesini %5 artırdı ama erkeğin mutlak artışı daha fazla olduğu için daha hızlı kas yapıyormuş gibi bir izlenim verdi.

Bu sonuç, kadın ve erkeklerin gelişimini inceleyen diğer araştırmalarda da benzer. 2014 yılında yapılan bir başka araştırma her iki cinsiyet arasında ağırlık çalışmasına cevap olarak kas büyümesi miktarında bir farklılık bulamadı (2). Ek olarak whey protein tüketildiği zaman kadın ve erkek arasında protein sentezi oranında da, erkeklerin çalıştıktan sonra testosteron oranı yükselmiş olmasına rağmen bir farklılık görülmedi.

Kuvvet Artışı

Aynı şeyler kuvvet artışı için de söylenebilir. Bir araştırma 8 haftalık bir programın kadın ve erkeklerin kuvvetini nasıl etkilediğini inceledi (3). 23 erkek ve 15 kadın araştırmaya katıldı. Gruplar haftada 3 gün çalıştı, 8-12 tekrarlı 10 egzersiz yaptılar. 8 hafta sonunda her iki grup da kuvvetini artırdı ve erkeklerde mutlak kuvvet artışı kadınlara göre daha fazlaydı. Ama kadınlar çalışma boyunca kendi vücut ağırlıklarına oranla daha fazla kuvvet kazandı yani daha fazla rölatif kuvvet kazandı.

Kuvvet artışındaki bu farkın nedenini çeşitli yollarda açıklayabiliriz. Birincisi, bu çalışmaya katılanların tecrübe seviyesi kontrol edilmemişti. Mesela çalışmaya katılan kadınlar daha önce daha az ağırlık çalışmış olabilir ve bu yüzden daha fazla kuvvet kazanmış olabilirler. Bir başka açıklama ise, kadınlarda nöral adaptasyonlar, erkeklere göre daha fazla olabilir ki bunu destekleyen bir başka araştırma da var (4).

Bir diğer açıklama ise kadınların en büyük avantajı olabilir. Kadınların cephaneliğindeki en önemli silah “daha hızlı toparlanabilmeleri” (yani recovery). Spor salonundaki bir kızın salona her gün geldiğini, saatlerce çalıştığını ve salona girdikten sonra çıkana kadar aynı yoğunluğa devam ettiğine hiç dikkat ettiniz mi? Bu nasıl olabilir? Bir sürü araştırma cinsiyetler arasındaki toparlanma hızı ve kas yorgunluğunu inceledi ve kadınların çok daha avantajlı olduğunu buldu (5, 6). Kadınların neden daha hızlı toparlandığı konusunda da çeşitli iddialar var: çalışma sırasında daha az kasar hasarı, çalışma sırasında karbonhidratlara daha az bağımlılık, daha az kuvvet üretme yeteneği ve cinsiyet hormonları arasındaki fark.

Düşük Kas Hasarı ve Metabolik Stres

Ortalama olarak bir kadının, bir erkeğe göre daha az kas kütlesi olduğu için, aynı hareketi yaparken kadınlar daha az kuvvet üretiyor. Bu yüzden, çalışırken daha az kas hasarı oluşuyor olabilir. Bu da onların daha hızlı toparlanmasını sağlayabilir. Şunu da bilmek lazım ki kas hasarı kas büyümesini sağlayan etkenlerden biridir.

Güçlü Kadın

Ayrıca, kadınların daha az kas kütlesi olduğu için çalışırken daha az kan akışı kısıtlaması olur. Kan akışının kısıtlanması ve böylece laktik asidin daha çok birikmesi de kas büyümesine yardımcı olur. Kadınların erkeklere göre daha dayanıklı olmasının nedenlerinden biri ise enerji kullanımı olabilir. Bir araştırmaya göre kadınlar çok yüksek karbonhidratla beslenseler bile egzersiz sırasında karbonhidrata daha az bağımlılar (7). Yani toparlarsak, kadınlar erkeklere göre çok daha dayanıklı bir yapıya sahip

Hormonlar

Kadınlık hormonu olarak bilinen estrojenin kadınlarda görülen farklarda anahtar konumunda olduğu düşünülüyor. Birçok araştırma estrojenin Nitrik Oksit (NO) gibi hareket ettiğini gösteriyor. NO’nın artması çalışma sırasında dayanıklılığı artırıyor. Bir araştırmada, testosterone oranı düşük erkeklere estrojen verildiğinde, NO üretiminin arttığı görüldü ve bu da damarları genişletici etkiye sahip (8). Ayrıca estrojenin çok güçlü yağ yakıcı etkiye sahip olduğunu biliyoruz ve bu da kadınların enerji için karbonhidratlardan çok yağları tercih etmesinin bir nedeni olabilir.

Sonuç

Sonuç olarak, kadınlar, erkeklere göre daha dayanıklı olacak ve daha fazla yağ yakacak şekilde tasarlanmış. Mutlak kuvvete bakarsak, açıkça erkekler daha kuvvetli çünkü daha fazla kas kütlesine ve kuvvet üretme potansiyeline sahipler. Biliyoruz ki bu ikisi ağır bir yükü kaldırtan temel faktörler. Ama kadınlara baktığımız zaman, daha az kas kütlesine sahipler ve bu onlara avantaj sağlıyor. Daha fazla kuvvette dayanıklılığa sahipler, daha hızlı toparlanıyorlar, daha çok yağ yakıyorlar, salonda saatlerce spor yapabiliyorlar ve kas kütlesi eşit olduğu zaman erkekle aynı kuvvete sahipler.

Yazar: Dr. Jacob Wilson

1) Cureton, K. J., Collins, M. A., Hill, D. W., & Mcelhannon, F. M. (1988). Muscle hypertrophy in men and women. Medicine & Science in Sports & Exercise,20(4), 338-344. doi:10.1249/00005768-198808000-00003

2) Hansen, M., & Kjaer, M. (2014). Influence of Sex and Estrogen on Musculotendinous Protein Turnover at Rest and After Exercise. Exercise and Sport Sciences Reviews,42(4), 183-192. doi:10.1249/jes.0000000000000026

3) Ribeiro, A. S., Avelar, A., Schoenfeld, B. J., Trindade, M. C., Ritti-Dias, R. M., Altimari, L. R., & Cyrino, E. S. (2014). Effect of 16 Weeks of Resistance Training on Fatigue Resistance in Men and Women. Journal of Human Kinetics,42(1). doi:10.2478/hukin-2014-0071

4) Ivey, F. M., Tracy, B. L., Barlow, D., Lemmer, J. T., Hurlbut, D. E., Martel, G. F., … & Hurley, B. F. (1998). Age And Gender Responses To Strength Training. Medicine & Science in Sports & Exercise, 30(5), 268.

5) Hicks, A. L., Kent-Braun, J., & Ditor, D. S. (2001). Sex differences in human skeletal muscle fatigue. Exercise and sport sciences reviews, 29(3), 109-112.

6) Dannecker, E. A., Liu, Y., Rector, R. S., Thomas, T. R., Fillingim, R. B., & Robinson, M. E. (2012). Sex differences in exercise-induced muscle pain and muscle damage. The Journal of Pain, 13(12), 1242-1249.

7) TARNOPOLSKY, M. A. (2004). The Influence of Gender Differences in Metabolism upon Nutritional Recommendations for Athletes. Principles of Gender-specific Medicine, 2, 729.

8) White, R. E. (2002). Estrogen and vascular function. Vascular pharmacology, 38(2), 73-80.

Benzer Yazılar

None found

  1. bir an menno henselmans’tan aldınız sandım yazıyı 😀 böyle mitleri debunk edebilen yazılar paylaşabilmeniz çok güzel. Daha da başarılı yazılar görebilmek dileğiyle, gerekirse kaynaklar konusunda yardımcı bile olabilirim. Saygılarımla…

    Cevapla
    • aldığınız, araştırdığınız, baktığınız kaynaklar konusunda yardımcı da olabilirseniz çok sevinirim ayrıca 🙂 🙂

Fikrinizi Bizimle Paylaşın