Kas Yapamamanızın 5 Büyük Nedeni

Söz konusu kas yapmaksa çok kolaylıkla umutlarınız kırılabilir. Çünkü kas yapmak antrenmandan, uykuya, beslenmeden, dinlemeye pek çok faktöre dayanan ve sabır isteyen bir süreç. Sabırsızlıkla büyük sonuçlar bekleyen insanlarsa hedeflerine varamayınca ne yazık ki supplement veya steroidlerden medet umar hale geliyor. Sabır ve özen her zaman iyi sonuçlar getirecektir. Size yardımcı olmak için muhtemelen yaptığınız 5 büyük hatayı yazacağım

1) Aşırı Çalışmak

Ağırlık kaldırmak kas yaparsa, daha çok ağırlık çalışmak daha çok kas yapar. Öyle değil mi? Yanlış. Ağırlık çalışmak belli bir süreye kadar faydalı ve sonrası fayda değil zarar getiriyor. Yaklaşık 1 saatlik çalışmadan sonra vücudunuz kas yapımına engel olan stres hormonu cortisol salgılıyor. Bir sürü gereksiz izolasyon egzersiziyle zaman kaybetmek yerine en fazla 45 dakikada bitirebileceğiniz birkaç tüm-vücut egzersizini seçin.

2) Kalori Eksikliği

Kas yapmak isteyen herkes için beslenme çok önemli bir faktör. Eğer günlük harcadığınızdan daha fazla kalori almazsanız kas yapamazsınız. Kimi sporcular ne kadar yesem de kilo alamıyorum diye şikayet ediyor ve kimileri de çok yağlanırım diye fazla yemekten korkuyor. Günlük harcadığınız kalorileri hesaplayın. Ve bu kalorileri karbonhidratlardan değil kaliteli proteinlerden, yağlardan, kuru yemişlerden ve sebzelerden alın. Karbonhidratları sadece ihtiyacınız kadar tüketin ve düşük glisemik indeksli olanları seçin.

massbuilding_main

3) Kardiyo ve Yüksek-Yoğunluklu Interval Çalışma

Isınmak için 5 dakika kardiyo yapabilirsiniz ama aşırısı hem sizi yorar ve ağırlık kaldırma performansınızı azaltır, hem de sizin için çok değerli olan kalorilerinizi tüketir. Aynı şekilde yüksek yoğunluklu interval çalışmaları da zayıflama için iyidir ama eğer amacınız kas yapmaksa bunlardan bir süre uzak durmanız fena olmaz. Aynen kardiyo gibi hem sizi yorar hem de kas yapmak için gereken fazla kalorilerinizi harcar. Eğer zor kilo alan biriyseniz yapmanız gereken ağırlık kaldırmak ve bol bol yemek.

4) Sabır Eksikliği

Vücut geliştirme sporuna başlayan insanların çoğunluğu çok kısa bir sürede büyük sonuçlar almak istiyorlar ama kas yapmanın aslında yavaş bir işlem olduğunu bilmiyorlar. Yapabileceğiniz en büyük hatalardan ilk birkaç haftadaki sonuca bakıp umutsuzluğa kapılmak ve sporu bırakmak ya da supplementlere yönelmek. Her çalışmada kaldırdığınız ağırlıkları kaydedin ve her çalışmada elinizden geldiğince yavaş yavaş ağırlık eklemeye çalışın.

5) Yeterince Dinlenmemek

Salonda ağırlık çalışmak “katabolik” aktivitedir yani bu sırada kas fiberleri parçalanır; yapılmaz. Ağırlık kaldırmak sadece parçalanan bu kasların yerine daha güçlüsünü yapmak için beynin bir uyarı göndermesini sağlar. Kaslarınız çalışmadan sonra siz dinlenirken yapılır. Çok sık ve aşırı çalışırsanız buna engel olursunuz. Aynı zamanda uykunuz da çok önemlidir. Yeterince ve kaliteli bir şekilde uyumazsanız gelişiminiz yavaşlar. Uyumanızı kolaylaştıracak yöntemleri öğrenin ve uygulayın.

Benzer Yazılar

None found

Fikrinizi Bizimle Paylaşın