Pump Etkisinin 4 Faydası

Daha önceki yazımda pump etkisini arttırmak için dikkat etmeniz gerekenleri belirtmiştim. Pump etkisi yani çalışmadan sonra kaslarınızın şişmesi sadece psikolojik olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamaz, aynı zamanda önemli faydaları da var.

Pump, kaldıraç etkisi yaratır ve eklemi sabitler

Diyelim ki Triceps Pushdown yapıyorsunuz. Öncesinde Biceps çalıştınız ve Bicepsleriniz pump etkisinde. Bu, Tricepslere karşı bir yastık görevi görüp daha fazla ağırlık kaldırmanızı veya tekrar yapmanızı sağlayacaktır. Kısaca hareketin, hareket menzili azalmış durumdadır.

Triceps PushdownBicepsler kanla dolduğunda dirsek ekleminin içinde boşluk dolar. Ve böylece Triceps Pushdown’ı yaparken üst kolunuz ön kolunuza soğuk olduğu zamanki kadar yaklaşamaz.

Yani doğal bir kısmi tekrar (partial rep) yapmış olursunuz. Eklemi çeviren kasların kanla dolması, eklem içindeki hidrostatik basıncı da yükseltir ve eklemin stabilitesini arttırır.

Pump etkisi kuvveti arttırır

Omuz ve göğüslerinizi esnetmek için kollarınızı sağa sola açıp yelpaze gibi balistik esneme yaptıysanız, vücudunuz soğukken hareket menzilinizin fazla olacağını bilirsiniz. Ama pump etkisinden sonra kaslarınızda büyük bir sıkılık hissedersiniz.

StretchO yüzden aynı balistik esnemeyi pumptan sonra yaparsanız hareket menzilinizi kısaltan elastik rebound etkisiyle karşılaşırsınız. Bu elastik etki hareket sırasında kuvvetinizi arttırır ve aynı zamanda eklemlerinizi korur.

Normalde bu rebound etkisi kaslarınız soğukken eklemlere zarar verir ama pumptan sonra şişen kaslarınız bir nevi yastık görevi görerek eklemleri korur.

Ek olarak, pump etkisi hareket sonrası kuvvet (post-activation potentiation) adı verilen ve kasın kısa süre önceki kasılmalardan sonra daha kuvvetli hale gelmesini ifade eden fenomeni de arttırır. Mesela 1 RM Squat yapmadan önce 3-5 RM ağırlıkla Squat yapıp, hemen sonrasında 1 RM denemesi yaparsanız normalden daha ağır kaldırabilirsiniz. 2004 yılında yapılan bir araştırmaya göre pump etkisi deneye katılanların %51’inde hareket sonrası kuvveti önemli derecede arttırıyor.

Pump etkisi büyüme hormonunu arttırır

Çalışma sırasında testosterone veya HGH’yi (Büyüme Hormonu) arttırmak için çalışmanızda farklı ağırlık ve tekrar protokolleri takip etmeniz gerekir. Testosterone hormonunu arttırmak için yüksek ağırlık ve düşük tekrarlı (3-5) çalışmanız gerekirken, Büyüme Hormonu için kısa dinlenme aralıklarıyla 8-12 tekrar gereklidir.

Çalışma şekliyle artan Büyüme Hormonu sanılanın aksine daha fazla kas yapmanıza neden olmaz. Ama yağ yakmanızda çok etkilidir. Yani amacınız yağ yakmasa pump etkisini aramanız çok doğru olacaktır.

Pump etkisi büyümeyi veya toparlanmayı hızlandırır.

Pump sayesinde kaslara daha fazla kan gider. Böylece kanla beraber daha çok besin ve oksijen da gitmiş olur. Bu sayede kaslar çalışma sırasında ve hemen sonrasında çok ihtiyaç duydukları besinleri daha hızlı ve etkili bir şekilde elde eder.

Ek olarak kaslardaki kan dolaşımı arttığı için çalışma sonrası kaslarda biriken atık maddeler ve ölü dokular daha hızlı temizlenir. Bu da toparlanmayı arttırır.

Benzer Yazılar

Fikrinizi Bizimle Paylaşın