Eğer ağırlık çalışıyorsanız ve bir türlü istediğiniz gibi gelişemiyorsanız bence aşağıdaki yazıyı mutlaka okumanız gerekli. Spor salonlarında ve ağırlık çalışan insanlarda sürekli gördüğüm en önemli hatalar bunlar. Ne yazık ki bu hataları yaptığından haberi olmayan insanlar kısa bir süre sonra supplementlere tonlarca para harcamaya başlıyor. Ve sonra da ağırlık çalışmayı bırakıyor veya steroidlere umut bağlıyor.
İşin kötü yanı aşağıda benim hata olarak bahsettiğim bazı şeylerin yapılmasını gittikleri salondaki hocalar onlara söylüyor. Öğrencilere çoklu-egzersizleri öğretmek yerine makineleri kullanmalarını veya basit izolasyon egzersizlerini yaptırmaya çalışıyorlar. Nasıl olsa çalışanların salona daha çok gün gelmesi ve supplement satın alması onları mutlu ediyor. Kaldı ki kim rahatça öğrenciye program yazmak varken önemli çoklu-egzersizleri öğretmek için zaman harcasın? Aşağıda yapmanız ve yapmamanız gerekenlerin listesini bulacaksınız. Eğer bunlardan bir veya birkaçına uymuyorsanız düzeltmenin zamanı gelmiş demektir.
Split programlardan uzak durun.
Split programlar derken her gün ayrı bir vücut bölümünü çalıştırdığınız programlardan bahsediyorum:
Pzt: Göğüs
Salı: Sırt
Çarşamba: Bacak
Perşembe: Omuz
Cuma: Biceps ve triceps
Split programları hem yeni başlayanlar hem de amatör vücutçular için berbat bir seçimdir. Değerli zamanınızı ve eforunuzu boş yere harcarsınız. Bu tarz programlar profesyonel, İLAÇ KULLANAN ve çok üstün genetikli sporcular için uygun.
Amatör sporcuların kasları uyarılmaya karşı çok hassastır ve onları haftada 1 kez çalıştırmak gelişim hızlarını büyük oranda yavaşlatır. Profesyoneller ise kasları olabildiğince ağır şekilde ama 1 kez uyarırlar. Çünkü kasların kendilerine gelmeleri uzun sürer.
Bir gün içinde daha fazla kas grubunu çalıştırmak vücuttaki anabolik (kas yapıcı) hormonları arttırır. Bu da kas yapımını hızlandırır.
Türkiye’de tüm spor salonlarında yeni başlayanlara split programlar yazıyorlar ve bu da gerçekten kabul edilemez. Yeni başlıyorsanız veya amatörseniz aynı gün içinde tüm vücudu çalıştıran programlara yönelin. Dünyadaki hangi üst düzey antrenöre, uzmana veya spor-bilimciye sorsanız size aynısını söyler.
Eğer ileri derecede amatörseniz ve gelişiminiz azaldıysa o zaman vücudu kas gruplarına değil ama üst/alt olarak çalıştırabilirsiniz.
Pzt: Alt vücut (bacaklar, kalça, baldır)
Salı: Üst vücut (göğüs, kollar, omuz, karın)
Çarşamba: Boş
Perşembe Alt vücut
Salı: Üst vücut
Cuma: Boş
Split programlar sporcuların %95’i için uygun değil. Sadece İLAÇ KULLANAN, çok ileri seviyedeki üstün-genetikli profesyoneller için uygun. Dergilerde veya sitelerde gördüğünüz dünya şampiyonu vücutçuların programlarından uzak durun.
En uygunu ise haftada 3 gün tüm-vücut programı uygulamak. Ama her çalışma arasında mutlaka 1 gün ara verin. Yoksa kaslarınız toparlanamaz ve gelişemez.
Asla internet sitelerinden veya dergilerden gördüğünüz profesyonel vücutçuların programlarını filan kullanmayın.
İzolasyon Egzersizlerinden Uzak Durun
İzolasyon egzersizleri, birçok kas grubunu ve eklemi çalıştıran çoklu egzersizlerin aksine tek bir kas veya eklemi çalıştıran egzersizlerdir. Biceps curl, triceps extension, leg curls, cable cross over ve bunlar gibi egzersizler.
Salona gittiğiniz zaman tek bir kas grubu için bir sürü farklı egzersiz yapan insanları görürsünüz. Bunlar size sadece zaman kaybettirir. Aynı kas grubunu bir gün içinde defalarca uyarmak kasları aşırı derecede yıpratır ve kas bir sonraki çalışmaya toparlanamaz ve gelişimleri yavaşlar. Üstelik çalışma süreniz çok uzar, enerjiniz azalır ve yorulursunuz. Çalışmanız toplam 1 saati geçmemeli.
Çoklu egzersizler (Squat, deadlift, bb row, bench press, overhead press, romen deadlifti, pull-up, chin-up vs) ise birden çok kası çalıştırır ve sadece zamandan tasarruf etmenizi sağlamaz, kaslarınızı daha iyi koordine eder ve kasları geliştiren anabolik hormonların salgılanmasını sağlar.
İzolasyon egzersizlerini kullanabilirsiniz ama çalışmanızın sadece ufak bir bölümünü oluşturmalılar. Örneğin kollarınız vücudunuza göre çok zayıfsa veya sakatlık döneminden döneminden sonra izolasyon egzersizlerini programınıza dahil edebilirsiniz.
Onlarca izolasyon egzersizi yerine 5 tane çoklu egzersiz yapıp tüm vücudunuzu çalıştırmak yeterli olacaktır. Unutmayın ki BB Row yapınca bicepsleriniz çalışır, Bench Press tricepsleri çalıştırır, Squat karın kaslarını ve baldırları da çalıştırır. Nasıl bir zincirin tüm halkaları aynı derecede güçlü olmalıysa siz bench press’te daha yüksek kaldırdıkça tricepsleriniz de gittikçe güçlenir.
Six packleri çıkarmak için karın egzersizi üstüne karın egzersizi yapmayın. Squat yeterli. Rahat edemiyorsanız crunch ekleyebilirsiniz ve unutmayın ki karın kaslarının gözükmesi için önemli olan vücudunuzdaki yağ oranı; yani beslenmeniz önemli.
Smith Makinesinden Uzak Durun
Spor salonlarındaki en önemli tehlikelerden ve gelişim engelleyicilerden biri Smith makinesi. Ne yazık ki salona gelen öğrencilerine serbest ağırlıklarla Bench Press, Overhead Press veya Squat öğretmek yerine kolaya kaçan spor hocaları tarafından öğrencilerin programlarına yazılıyorlar. Oysa Smith makinesi hem hareketten aldığınız verimi azaltıyor, hem de sakatlık riskini arttırıyor. Burada yazdıklarımı dikkatli okuyun çünkü bunlar salonlarda gördüğünüz her türlü makine için geçerli.
Normalde serbest ağırlıklarla çoklu-egzersizleri yaptığınız zaman sadece egzersizin hedef aldığı temel kaslar değil, aynı zamanda barı dengede ve sabit şekilde tutmak için vücudunuzdaki diğer kaslar da çalışır. Bu kaslara stabilize edici kaslar denir. Oysa Smith Makinesinde aynı hakareti yaptığınız zaman makine kendisi sizin yerinize ağırlığı dengede tutar. Böylece hareketten edindiğiniz fayda önemli oranda azalır. Sadece stabilize edici kaslarda değil hareketin temel kaslarında da serbest ağırlık daha etkili. Kanadalı araştırmacılara göre serbest ağırlıkla yapılan Squat, Quadriceps’lerde %50 daha fazla kas aktivitesi sağlıyor. Bir başka araştırmada serbest ağırlıkla yapılan bench press hem omuzları hem de göğüsleri daha çok çalıştırıyor.
Smith Makinesinde barın hizası dümdüzdür ve direk aşağı-yukarı yukarı-aşağı hareket eder. Oysa doğal haliyle yapılan bir çoklu-egzersiz sırasında bar düz bir hizayı değil çok hafif çapraz bir hizayı takip eder. Smith makinesinde bu doğal hiza bozulacak ve hareketi sabit, doğal olmayan bir çizgide yapmak zorunda kalacaksınız. Söylemeye bile gerek bu da eklemlere gereksiz yere yük bindirip sakatlıklara davetiye çıkarmak demek. Bu durum özellikle Squat sırasında diz ve bel için çok tehlikeli. Çünkü Smith makinesinde arka bacağa daha az yük biner ve arka bacak kasları, gerildiği sırada dizleri sabit tutmaya yardımcı oluyorlar. O kaslara daha az yük binince, fazladan yük dizlere biner ve sakatlık riski çok yükselir.
Smith makinesi yeni başlayanlar için daha güvenli, hareketi daha kolay öğrenirsin ve sonra serbest ağırlığa geçersin laflarına da pek inanmayın. Çünkü serbest ağırlığa geçince hareketin tekniği değişiyor ve serbest ağırlıklarla başladığınız zaman ilk başta hafif başlayıp tekniğinizi en iyi hale getirerek oldukça güvenli bir şekilde egzersizleri yapabilirsiniz.
Bu söylediğim aslına bakarsanız her türlü makine için geçerli. Üreticiler aletlerinin nasıl mükemmel olduğunu anlatabilir. Ama hiçbir şey serbest ağırlıklarla çalışmanın yerini tutmaz.
Uzak Durmanız Gereken Egzersizlerden Uzak Durun
https://www.kasvekuvvet.net/uzak-durmaniz-gereken-egzersizler
Bacaklarınızı Çalıştırın
Söylememe bile gerek yok, tüm sporlarda ve bedenin her hareketinde kuvvetin ana vatanı bacaklar. Ama ne yazık ki gençlerin büyük bir çoğunluğu kendilerini birilerine beğendirmek, sahilde veya Face’de vücutlarını herkese göstermek ve popüler kültürün onlara emrettiği “six packlerini” sergilemek için ağırlık çalışıyorlar. Oysa bacak çalışmadıkları zaman diğer kasların gelişimini de yavaşlattıklarının farkında değiller.
Bacaklar ve kalçalar vücudun en büyük kaslarıdır ve en çok ağırlığı onlarla kaldırırsınız. En çok kası bacaklarınızı ve kalçalarınızı çalıştırdığınız zaman çalıştırırsınız. Bütün bunlar anabolik hormonların artmasını sağlar. Büyüme hormonu, Testosteron ve IGF-1 hormonları en çok bacak egzersizleri sonrasında artar. Ve böylece tüm vücudunuz için iyi bir iş yapmış olursunuz.
Ağırlığı Arttırın
Eğer her çalışmada aynı ağırlığı kaldırırsanız hiçbir şey gelişmez. İsterseniz 20 sene aynı ağırlığı kaldırın ne kuvvetiniz artar, ne de kaslarınız gelişir. İnsan vücudu kendisine sunulan yüklere kolaylıkla adapte olur. Yani ağırlığı arttırdığınız zaman kaslarını güçlendirerek buna yanıt verir.
Mesela Overhead Press yapıyorsunuz. Pazartesi günü 30 kilo ağırlıkla 5 set ve 5 tekrar yaptınız. İkinci çalışmada ağırlığı arttırın. Örneğin 32 kiloyla 5 set ve 5 tekrar yapın. Diyelim ki ilk iki sette 5 tekrar tamamladınız ama diğer setlerde 3 veya 4 tekrarda takıldınız. Sorun değil. Yeni amacınız 32 kiloyla 5 set ve 5 tekrar yapmak. Amacınıza ulaşınca ağırlığı yeniden arttırın. Buna “Progressive Overload” denir.
Ayrıca çalışacağınız ağırlığı da iyi seçin. 15 tekrar yapabileceğiniz bir ağırlıkla 5 tekrar yapmayın. Daha yüksek bir ağırlık kullanın. Tercihen kaç tekrar yapacaksanız en fazla onun bir üstü tekrar yapabileceğiniz bir ağırlık bulun. Mesela sette 5 tekrar yapmanız gerekiyorsa en fazla 6 tekrar yapabileceğiniz bir ağırlığı kullanın. Bu sizin 6 RM’niz demek.
Salona gittiğinizde sürekli aynı insanların gülüşüp sohbet ederek, aynı ağırlıkla, aynı egzersizleri yapıp durduğunu ve sonra “Niye gelişemiyorum?” diye şikayet ettiğini görürsünüz. Sonra da sporu bırakırlar veya daha da kötüsü ilaçlara başvururlar.
Ağırlık arttırmanın tek istisnası çoklu egzersizlerin tekniği öğrendiğimiz başlangıç dönemi. Tekniği iyice öğrenmeden ağırlığı arttırmayın. Gerekirse boş barla veya çok düşük bir ağırlıkla çalışın ve tekniğinizi mükemmelleştirin. Eğer emin olamıyorsanız hareketi yaparken bir video çekip bana yollayın ve ben size tekniğinizin doğru olup olmadığını söylerim.
Düzgün Çalışın
Hareketleri doğru teknikle ve kaytarmadan yapın. Örneğin Squat yapacağınız zaman, kalçanız yere paralel olacak kadar çökün, Overhead Press yaparken ağırlığı sonuna kadar kaldırıp, tekrar göğsünüze kadar indirin. Bench yaparken barı göğsünüze değecek kadar indirin ama sektirip hız almayın. BB Row yaparken belinizi yukarı kaldırmayın. Barfix çekerken kendinizi çeneniz barı geçecek kadar yukarı çekin. Eğer ağırlık çok fazlaysa ve hareketi düzgün yapamıyorsanız ağırlığı azaltın. Çünkü aksi takdirde hem hareketin faydası azalır hem de sakatlık riski yükselir.
Bu başlığa eklemem gereken bir şey de çalışmaya telefonunuzu götürmeyin. Ciddi bir iş için oradasınız ve Faceden mesajlaşmak veya ikide bir SMS yollamak size konsantrasyonunuzu kaybettir. Ayrıca salonda insanlarla fazla sohbet edip takılmayın. Arkadaşınızla salona gidecekseniz en fazla 1 arkadaşınızı alın çünkü gördüğüm kadarıyla 2’den fazla arkadaş bir araya gelince spor salonu “Beyaz Show’a” dönüyor.
Beslenmenize Dikkat Edin
Basit fizik: Hiçbir şey yoktan var olmaz, vardan yok olmaz. Kas yapmak istiyorsanız günlük harcadığınız kaloriden daha fazlasını almanız gerekir. Eğer bunu yapmazsanız kas yapmanız çok zorlaşır. İlk başlarda belki ufak çapta bu gerçek olabilir ama bir yere kadar. Ciddi olarak kas yapmak istiyorsanız harcadığınız kaloriden daha fazla kalori almalısınız ve bu dönemde tabi ki biraz da kilo alacaksınız. Daha sonra düzenli bir diyetle bu yağlarınızdan kurtulabilirsiniz. Tabi kaslarınızı kaybetmeden. Ama çok da abartmayın yoksa çok fazla yağ kilosu alırsınız.
16-35 yaş arası bir erkekseniz her gün en az 3000 kcal almanız gerekli ve bu taban. Gün içinde yaptığınız aktivitelere, boyunuza, kilonuza göre bu oran değişebilir. Mesela antrenman yapmadığınız gün arkadaşlarınızla futbol oynarsanız 3000 kaloriden daha fazla almanız gerekir. Tercihen günlük harcadığınız kaloriyi tahmin edin ve onun üstüne 300 kcal ekleyin.
Evinize bir mutfak terazisi alın ve yediğiniz her şeyi tartıp, her gün kaç kalori, kaç gr. protein ve karbonhidrat aldığınız takip edin. Protein tüketiminiz kg başına 2 gr. olmalı. Yani 80 kg iseniz 160 gr. protein tüketin ve bunun en az yarısı hayvansal gıdalardan olmalı.
Karbonhidratları günde 200 gramdan fazla tüketmeyin ve özellikle yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardan uzak durun. Çünkü bunlar insülin miktarını yükseltir ve insülin de yağ depolamanızı kolaylaştırır.
Antrenmandan önce ve sonra karbonhidrat + proteinli bir öğün tüketin ama şekerden ve meyve suyundan uzak durun. Şeker ve tüm yüksek glisemik indeksli gıdalar egzersizden sonra büyüme hormonunu (HGH – Human Growth Hormone) frenler ve bu hormon kas yapmanız için çok önemli. Antrenmandan sonra 50 gram kuru fasulye veya 100 gram kaju yemeyi deneyin ve sonra bana teşekkür edeceksiniz.
Düşük kalorili bir diyette ağırlık çalışarak kuvvet kazanabilirsiniz (kas yapmaktan değil kuvvet kazanmaktan bahsediyorum) ama yine de ağırlıkları daha yavaş arttırmanız daha iyi olacaktır.
Supplementleri Abartmayın
Forumlarda, sitelerde ve dergilerde sürekli supplementleri ve onların “mucizevi” etkilerini okuyor olabilirsiniz ama unutmayın ki bu forumlar, siteler ve dergiler genel olarak supplement firmaları tarafından kontrol ediliyorlar ve onların amacı sizin sağlığınız filan değil. Tek amaçları para kazanmak.
Supplementleri size destek olması için kullanabilirsiniz ve faydasını da görebilirsiniz. Mesela Kreatin, whey protein ve kilo aldırıcıclar işinize yarayabilir. Ama doğru düzgün çalışmazsınız ve iyi beslenmezseniz o zaman supplementler hiçbir işe yaramaz.
Supplementlerin yanı sıra günde 2000 IU D vitamini, 2000 mg EPA+DHA Omega 3 yağ asitleri ve bir multi-vitamin supplementi kullanabilirsiniz. Ama bunlar, özellikle de D vitamini ve Omega 3 sadece spor yapanlar değil herkes için gerekli.
Uykusuzluktan Uzak Durun
Uyku sırasında başta büyüme hormonu, Testosteron ve IGF-1 hormonları yükselir. Uyku, gelişimin en hızlı ilerlediği süreç. O yüzden bu noktaya dikkat etmelisiniz. Eğer uykusuz kalırsanız bir gün sonraki antrenmanda yeterli verimi de alamazsınız.
İyi bir uyku için içinde kafein olan her türlü içeceği bırakın. Sigara ve alkol gibi uyku kaçırıcı şeylerden uzak durun. Kafeini sadece antrenmanlardan önce performans artışı için kullanabilirsiniz. Ama bu da saat 16.00’dan önce yaptığınız çalışmalar için geçerli. Kafein hakkında daha fazla bilgi için tıklayın. Ayrıca eğer uyku problemi yaşıyorsanız “Uyku Getiren Şeyler” başlıklı yazımızı okuyun.
Ve bu yazdıklarıma rağmen ısrarla aynı yanlışları yapmaya devam ediyorsanız:
Tebrik ederim, gerçekten çok faydalı bir yazıyı kaleme almışsınız. Buradan sporla ilgili özellikle body, tüm arkadaşlar bu yazıyı okumakla kalmayıp siteyi ve bu değerli hocayı takip etsinler. Ben 44 yıl önce o zamanın bugüne göre daha iptidai şartlarında (Makinalar yoktu. Barbell-Dumbell) İZMİR’de ali Ayır, Eryetiş Kurtaral hocaların Hatay’daki salonlarında body sporuna çok cılız bir delikanlı iken başladım, 2 yıla yakın düzenli yaptım boyum hiç değişmez 1.82 ve 90 kiloya oturdu. O zamandan beri sağlıklı ve düzgün fizikli biri olma çabası ile (arada tabi uzun boşluklarda oldu) haftada 3-4 gün düzenle yürüyüşlerimide hiç aksatmadan çalışmaya hala devam ediyor, kendimi hep çok iyi hissediyorum. Bu arada sadece elimden geldiğince yeterli ve düzenli besleniyor hiç bir takviye almıyorum. Tüm gençlere uzun yıllara yayılı sporu tavsiye ediyor hepsine sağlıklı ve fit uzun yaşamlar diliyorum. (tabi sakin, sabırlı ve akıllı aynı zamanda) Özgür Doğan hocaya bu çok kısa ama tamamı doğruları anlatan yazısı için tekrar teşekkür ediyorum. 🙂
Işte beklenen cevaplar teşekürler özgür hocam bukadar açıklayıcı hic bir site de görmedim…..
çok güzel aciklamissiniz teşekür ederim . Uzun bir süredir aklimi kurcalayan sorularin cevabını buldum. Mükemmel bir makale anlatmaya gerek yok görüyorsunuz.??
Split programların yararı olmadığını söylemişsiniz fakat ben spora başladığımdan beri haftanın 4 günü bölge bölge çalışıyorum. Pazartesi göğüs biceps, Salı squat bacak komple + karın,Çarşamba tatil, Perşembe omuz trapez + karın, Cuma deadlift triceps sırt şeklinde. Kardiyo yok. Şu ana kadar oldukça güzel gelişim kaydettim. Güç ve gözle görülür şekilde estetik gelişim. Kilom 77 den 88 e çıktı 3 ay içinde. Sizin kesinlikle önermediğiniz bu sistem neden bende tuttu peki? ( Protein tozu yok, alkol haftada 1 var)
Benim dedem sigara içiyordu ama 90 yaşına kadar yaşadı mantığı. Eğer sigara içmese 100 yaşına kadar yaşardı. Split programlar çalışmaz veya işe yaramaz demedim. Ama eğer split yerine tam vücut programı uygulamış olsaydın daha hızlı gelişebilirdin.
Özgür Hocam merhabalar… Sayfanız gerçekten çok bilgilendirici, öncelikle bunu belirtmek istiyorum. Ben 38 yaşındayım ve daha önce 1996~1999 yılları arasında haftada 5 gün olmak üzere bir fiil bu sporu serbest ağırlık kullanarak yaptım ve sonrasında zamansızlık nedeniyle bıraktım. Fikir vermesi açısından belirtmek istiyorum. Bu spora başladığımda kollarım 34 cm geliyordu ve bıraktığımda 44 cm ye ulaşmıştı. Aradan geçen onca zamandan sonra geçen Haziran ayının ortasında tekrar başladım ama bu sefer antrenmanı evde yapıyorum. Başlarken kollarımı ölçtüm ve 37 cm geliyordu. Şu an ise yine 44 cm ye ulaştı. Bu sefer haftada üç gün antrenman yapıyorum ve her seferinde 5×17 şınav (set arası 1 dk dinlenme) ile 4 er set biceps ve triceps (süper set şeklinde ve set arasında 1 dk dinlenme) yapıyorum. Bu arada şınavdaki setleri her hafta 1 er tekrar arttırmaya başladım. Biceps te ve triceps de de 4×25 tekrar yapıyorum (6 kg lık dambel ile) Hocam bu çalışma şekli sizce nasıl? Eklemek istediğiniz veya düzeltmek istediğiniz birşey varsa lütfen belirtir misiniz? İyi çalışmalar dilerim.
Bence güzel. Ama failure’a kadar çalış, yani hareketi artık daha fazla yapamayacağın noktaya gelene kadar çalış. Spor salonuna gidersen daha faydalı olur.
Tamam Özgür Hocam… İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Tavsiyenizi şiddetle dikkate alacağım. İyi çalışmalar dilerim…
Selamlar; yazıda anlamadığim kısım 3000 kaloriden bahsedilmiş. Tavsiye edilen 160gr protein 640 kalori, 200gr karbonhidrat 800 kalori, 50gr da yağ alırsak o da 450 kalori eder. Yani toplam kalori 2000 i bile bulmuyor. 3000 kaloriye nasıl ulaşmamız gerekiyor? Makro değerleri ortalama 3000 kaloriye ulasacak şekilde arttırmak aşırı yağlanmayı beraberinde getirmez mi? Teşekkür ederim.
Günde 3000 kalori alırsan yakında obez olursun
merhaba. 85 kiloyum. günde ortalama 170 gr protein alıyorum. 170*4= 680 kalori. 200 gr da kh aldığımı varsayalım. 200*4=800 kalori. toplam 1480 kalori. geriye en az 1520 kalori kalıyor. bunun için de günde 170 gr yağ mı almamız gerekiyor. bu yağ oranı yüksek olmaz mı.
internette okuduğum en bilgilendirici yazı.TEŞEKKÜRLER
gerçekten mükemmel ötesi açıklamalarda bulunuyorsunuz, şuan nerde hata yaptığımı neleri yalnış yaparak doğru sandığımı,yazdıklarınızı okuduktan sonra anlamış oldum. . çok teşekkür ederim
Eyvallah sağolasın
Öncelikle bu güzel makale için çok teşekkürler. Gerçekten fitness için çok açıklayıcı ve bir okadarda etkili bir açıklamada bulunmussunuz. Değindiğiniz konular benim ve bizler için çok etkileyici oldu. Başarılar diliyorum.
Merhaba,
Daha once yaklaşık 18 ay bu sporu yaptım ve gayet başarılı sonuç elde ettim ancak 1 senelik ara verme durumunda kaldım ve bir miktar yağlandım. Şimdi ise son 2 aydır haftada 3 gün tüm vücut program uyguladım fakat işim dolayısı ile tekrar zaman sorunları yaşıyorum.
Artık gün içerisinde spor için sadece her öğlen 45 dakika zaman ayırabilme durumum var.
Nasıl bir program önerirsiniz?
Teşekkürler.
Doğan Vücut Geliştirme Programını deneyin.
Hocam iyi günler diliyorum ben iki günde bir şınav mekik ön kol çalışıyorum bunların yanına göğüs vevbacakta eklicem zararı olurmu veya daha faydalı olur dediğiniz bir şey varmı bide benim vücudum yağlı baya o yüzden protein skntm olmuyor
merhabalar. gerçekten kullandığınız üslup beni sayfaya kilitledi. genelikle sığ açıklamalar yapılır ve tatmin edici olmayan şeyler yazılır. ben de spora yeni başladım başlarken göbek eriteyim yeter diye başladım ancak şimdi neden daha iyi görünmeyeyim demeye başladım. evet göbek en az 1 beden azaldı. 2 aydır kardiyo ve karın hareketleri yapıyorum sadece bu hafta ağırlık çalışmaya başladım. keşke bir program verebilme imkanınız olsa çok memnun olurum. dediğiniz gibi salondaki hoca 1 gün kol 2.gün göğüs vs şeklinde bir program önerdi ve tabi ki aletlerle başlattı.
Tek adele çalışma programını bence gereksiz küçümsemişsiniz. Mekana 90 kilo girip 85 kilo çıkmanın anlamı yok. Dikkat ederseniz işi bilen belli bir tecrübe edinen insanların tercihidir tek adele çalışma programı. Bunun ilaçla alakası yok. Spora yeni başlayan x birisyle 5 yıl tecrübesi olan birinin dinlenme süresi aynı olamaz. İyi beslenme ve dinlendikçe büyür Kaslar siz de böyle söylemişsiniz. Fajat Sizin önerdiğiniz programa bakıyorum 3 gün de bir aynı bölgeyi çalıştırıyorsunuz, buneye göre kime göre ? Bu sistemde kas kütlesini arttıranı doktora göstermek laZım kas yaptı diye. Keza spor salonlarında çalışan insanların 100 70 i böyle dediğiniz gibi çalılır.
Ayrıca bacak çalışmak diğer kasların gelişmesini etkilemez. Testosteron üretimini arttırır ama normal sınırlar dahilinde arttırdığı için protein sentezini etkilemez . Bu yüzden diğer kasların gelişimini etkilemez.
Boş konuşmussun.
okumadım gereksiz bir yazı üst vücut alt vücut diye çalışılmaz
Cok sagolun hocam cok faydali bilgiler
Doğan, hocam bir süredir bca kullanıyorum.
bir kaç bilgi edinmek için site dolaştım ki sizin
süplementler hakkında verdiğiniz bilgileri,
bu sayfada okuduğum ”vücüt geliştirmeyle” ilgili tüm paylaştığınız engin bilgileri okudum. ayrıca belirtmek isterimki bir çok sitede paylasılan bilgileri okudum hiç biri sizin paylaşımlarınız kadar beni o sitede tutamadı.
spor hayatımda yeni bir çağ başlıyor diye bilirim çok teşekkürler..
Hocam iyi yazmışsınız hoş yazmışsınız. 1,5 yılım bitti fitness’a başlayalı. Büyüme durdu gibi artık kollar ve omuzlarım artmıyor gibi hissediyorum. kollarım 38 de kaldı adeta. kollarım gayet defineli çektiğimde sadece deri geliyor. Ben her gün tek bölge çalışıyorum bu zamana kadar bu şekilde verim aldım haftada 6 gün spor yapan birisiyim günüm boş kalsın istemem alt vücut üst vücut şeklinde devam etmem sizce fayda sağlar mı ? Ne gibi tavsiyeleriniz olabilir.
Bence alt vüsut üst vücut yerine tüm vücut programı yapsan daha iyi 🙂
sondaki resimde kahkaha attım. yeni başlayan biriyim, harika bir yazıydı çok teşekkürler.