Deri Sarkması

Şişmanlık sorunuyla boğuşup sonunda zayıflamayı başaran insanlar genellikle aynı derecede kötü bir kozmetik sorunlar karşı karşıya kalıyor ve bu da “deri sarkması”. Sağlık ve güzel gözükmek için zayıflayan kişi bu durum yüzünden kendisini haklı olarak kötü hissedebiliyor. Ve tabi yaşayanlar için kötü bir durum.

Zayıflama sonrası deri sarkması çeşitli önlemlerle azaltılabiliyor ama en önemli rolü genler oynuyor. Bazı kişiler yağ oranlarını çok aza indirseler bile hala derileri sarkık kalıyor ve bu durumda ameliyattan başka çare kalmıyor. Bana bu konuda çok soru geldiği için yazmayı uygun buldum.

Deri Sarkması

Deri Sarkmasının Nedenleri

Zayıfladıktan sonra ne kadar deri sarkması olacağı çeşitli faktörlere bağlı

1) Yaşınız kaç? Yaşlandıkça cildin elastikliği azalır.

2) Kaç sene kilolu kaldınız? Ne kadar uzun süre deriniz gergin kaldıysa tekrar küçülmesi o kadar zor olur.

3) Kaç kilo aldınız? Deriniz ne kadar gerildiyse eski haline dönmesi o kadar zor olur.

4) Ne kadar hızlı kilo aldınız? Tahmin edebileceğiniz gibi çok hızlı kilo alırsanız zayıfladıktan sonra deri sarkması fazla olur.

5) Ne kadar hızlı kilo verdiniz? Eğer yavaş kilo verirseniz cildiniz tekrar ufalmak için vakti olur. Ve deri sarkması azalır. Çok hızlı kilo verirseniz cildiniz ufalacak vakti bulamaz. Şok diyetlerden veya çok düşük kalorili diyetlerden uzak durun. Haftada maksimum 1 kg verin.

6) Genleriniz? Kimi insanların derisi çok esnektir ve kısa sürede çok kilo verse bile normal haline döner. Kimilerininki ise aksine uzun sürede az kilo verse bile sarkık kalır.

7) Beslenme! Nasıl beslendiğiniz cildinizin esnekliğini önemli ölçüde belirler. Bol su içmeli ve Omega 3 yağ asitleri, A vitamini, E vitamini ve çinko yönünden zengin beslenmelisiniz

Vücut Yağ Oranı

Vücut yağ oranı kişinin vücut ağırlığının yüzde kaçının yağdan oluştuğunu ifade eder. Mesela %10 yağ oranına sahip bir erkek resimde gördüğünüz gibi belirgin kaslara sahip olur. Şişman insanlar zayıflarken belli oranda kas kaybına da uğrar. O yüzden normal kilolarına indikleri zaman bile vücutlarında hala fazla yağ olabilir. İsterseniz şöyle anlatayım:

Vücut Yağ Oranı

Diyelim ki 1.80 boyunda bir adam var ve kilosu da 80. Vücut yağ oranı %10. Yani vücudunda 8 kilo yağ var ve kaslarıyla beraber yağsız vücut ağırlık 72 kg. Sonra bu adam bir şekilde 50 kilo aldı. 130 kilo oldu. Ve kilo vermeye karar verdi. Sıkı bir diyet yaparak 50 kilo verdi ve tekrar 80 kiloya indi. Ama o da ne? Eskisi gibi baklavaları yok ve göbeği hala yağlı… Neden?

Çünkü adam diyet yaparken verdiği 50 kilonun hepsi “yağ” kilosu değil. Bir kısmı kas kilosu. Örneğin 50 kilonun 40 kilosu yağ ve 10 kilosu da kas olsun. Böylece adamın 72 kilo olan yağsız vücut ağırlığı 62 kiloya düşmüş oldu. Ve vücut ağırlığı da 80 kg. Yani eskiden 80 kg olmasına rağmen vücudunda 8 kg yağ varken şimdi yine 80 kilo olmasına rağmen vücudunda 18 kg yağ var! Ve yağ oranı da %22,5

Böylece bu kişi eski kilosuna düşmesine rağmen hala yağlı bir vücuda sahip olduğu için “bende deri sarkması var” zannedebilir. Oysa bu kişinin yapması gereken ya bir süre vücut geliştirme çalışıp 10 kilo alarak kaybettiği kas miktarını geri kazanıp sonra yavaş yavaş kay kaybetmeden yağlarını eritip, yağ oranını %10’a indirmek veya 80 kilo olmasına rağmen diyete devam ederek daha fazla yağ eritip ideal yağ oranına erişip sonrasında kas yapmak.

Aynı şekilde bir insan %40 yağ oranından %20 yağ oranına düşebilir ama hala vücudunda önemli miktarda yağ var ve kişi bunları “deri sarkması” sanabilir.

Eğer deri sarkması sorununuz varsa en mantıklısı yağ oranınızı %5-6’lara kadar indirmek. Bu oranda deri sarkması olması imkansız değil (aşağıdaki resimdeki gibi) ama ender görülen bir durum. Bu yağ oranına indikten sonra 1 sene boyunca bu oranda kalın ve derinizin ufalması için zaman tanıyın. Daha sonra eğer hala sarkık deri varsa yapmanız gereken “kas yaparak” o boşluğu doldurmaya çalışmak. Aynen bir balonun şişmesi gibi.

Deri Sarkması

Eğer bu da işe yaramadıysa ameliyattan başka çare kalmamış demektir. Karın gerdirme ameliyatı sorununuza çare olacaktır ama son çözüm olarak düşünülmeli.

Sonuç

Yavaş kilo vererek, kilo verirken yüksek protein tüketip ağırlık çalışarak kas kaybını en aza indirerek ve iyi beslenerek zayıfladığınız zaman deri sarkmasını en aza indirebilirsiniz. Zayıfladıktan sonra yağ oranınızı yaklaşık %5’e indirin ve 1 sene orada kalın. Hala deri sarkması varsa o bölgeyi kasla doldurun ve hala sorun çözülmüyorsa ameliyattan başka çare kalmamış demektir.

Deri Sarkması

 

Deri Sarkması

 

Benzer Yazılar

None found

  1. Merhaba hocam be 16 yaşındayım ve 78 kilodayım ve 20 kilo fazlam var bu 20 kilo yu verirsem sarkma olur mu günde kaç kalori almam lazım ve günde kaç kalori yakmak lazım

    Yanıtla
  2. Merhaba öncelikle bilgileriniz için çok teşekkürler.Benim boyum 1.75 kilom 67 düzenli spor yapıyorum karın hareketleri her gün 1 saate yakın birde haftada 2-3 kez ağırlık çalışıyorum evde kendimce,önceden koşuda yapıyordum.Eskiden 88 kilolara kadar çıkmışlığım oldu 1-2 sene kadar ,hızlı kilo alıp verdim birkaç kez ilaçlar yüzünden zannedersem ondan göbek bölgemde sarkma veya yağlanma var ama bir türlü gitmiyor ne kadar spor yapıp diyet yapsamda kilo veriyorum ama karın bölgesinden hiç gitmiyor,beslenmeme çok dikkat ediyorum (şeker,ekmek vs hiç yemiyorum) sizce birkaç ay daha diyete ve spora devam etsem bu şekilde( six pack de gözüm yok 🙂 ) biraz karında erime olur mu yoksa boşamı kürek çekiyorum ? Yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla
    • 15 16 yaş aralığında boyum 1.74. 90 kilodan 75 civarına düştüm, 3 4 ay içindeydi ama çok 3 4 ay içine yayarak değil de biraz daha ani verdim. karın sarkmam o kadar çok var mı emin olamıyorum. Omuz ve göğüs kasım belirgin. Vücudumda karnımın üzerini sıktığım zaman kemiklerim gözüküyor. Ama karın kasım yok. Hocam bu durumda kesin bir şey söylemeseniz bile ameliyat gerekir mi bu yaşta sizce ve ne yapmalıyım?

  3. 187 boyunda ve 106kg yim bu arada 15 yaşındayım 90kg olmak yani 16kg vermek istiyorum acaba deri sarkması olur mu?

    Yanıtla
  4. 99 ile doğuma girdim 92 ydim lohusayken şimdi bebeğim 7 aylık ve kilom 76 sarkmalarım var daha kilo vermek istiyorum ama sarkmalarımı fitness la azaltabilir miyim sezeryan oldum çok teşekkürler

    Yanıtla
    • Sarkmalarınızı fitnessla azaltamazsınız. Genetik yapınıza ve yaşınıza bağlı olarak belli bir gelişme olabilir veya olmayabilir. En iyisi bekleyip görmek. Eğer 1 sene sonra sizi çok rahatsız ediyorsa ameliyat olmayı deneyebilirsiniz.

  5. merhaba ben 21 yaşındayım 75 kiloyum 1.60 boyundayım 5-6 ve7 yaşında kilo aldım zayıflasam bile sarkma olur mu?

    Yanıtla
  6. Hayatım boyunca hep obezdim. Ta ki geçen seneye kadar. 27 yaşında ve 1.82 boyundayım. 140 kilodan 82 kiloya düştüm. Spor ve protein diyeti ile… Elbette oldukça sarkık bir karna sahibim. Bel çevrem 84, boynum 36 cm. xxxl bedenden Medium bedene düştüm. Pantolon ölçüm 50’lerdeyken şuan 32.

    Ve vücut geliştirmek istiyorum. Sizce yağ Yalım’ına devam mı etmeliyim yoksa artık Clean Bulk yapabilir miyim?

    (Spor salonundaki makinelerde yağ oranım aşırı düşük çıkıyor, mezura ile ölçüp değerleri hesapladığımda ise %15 gözüküyor)

    Yanıtla
    • Bence bir süre hafif bir kalori fazlası yaratıp kas yapın. 6 ay boyunca.. Sonra kalan yağları da eritin ve ameliyat olmayı düşünebilirsiniz.

  7. Merhaba deri sarkmasının nedenleri yazısının üstündeki,ilk fotoğraftaki kişi deri sarkmasını düzeltebildi mi ? Tıpatıp öyle deri sarkmam var yaşım 21,geçen yıl verdim kiloyu 135’ten 85 kiloya düştüm nasıl düzeltebilirim tek yolu ameliyat mı?

    Yanıtla
    • Teşekkür ederim.Ameliyatsız yöntemler duydum ama onlar bana uygun mudur?
      Deriyi kesmeli olan ameliyat korkunç gözüküyor.
      Nemlendirici kremler felan yada sıkılaştırıcı işe yarar mı?
      Yada 5-10 yıl beklesem bir düzelme olur mu ?

  8. Hocam yasim 20 boyum 184 kilom 97 gobegum var gogusum fazla yok yaklasik 85 kiloya inip vucut yapmak istiyorum sarkma olur mu sizce ? Dik durdugumda vucudum duzgun sekilde duruyor

    Yanıtla
  9. Merhabalar 8,10 kilo vermem gerekiyor vucudumda çatlak sarkma vs olmamasi icin bu kiloyu ne kadar sürede vermem gerekiyor

    Yanıtla
    • Kilo verme hızıyla alakası yok. Alma hızıyla alakası var. Ve çok hızlı kilo aldıysanız ve vücudunuzda çatlaklar oluştuysa artık yapacak bir şey yok. Ama kilo verirken çatlak oluşmaz, alırken oluşur.

  10. Ben bir şey sormak istiyordum. Yaklaşık 20 kilo kadar verdim normal düz durduğumda herhangi bir sarkma görüntüsü yok fakat öne doğru eğildiğimde göbek bölgemde biraz sarkma var bunu sporla toparlamak mümkün müdür?

    Yanıtla
  11. Yaşım 15 boyum 1.85 kilom 100 dü çok fazlaydı biliyordum. Kendi kendime diyet yapmaya başladım en fazla 1500 genelde 1100 kalori alarak 5 günde 3-4 kilo verdim böyle devam edeceğim yakında fitnessede başlayacağım deri sarkması olurmu?

    Yanıtla
  12. Annem 54 yaşında 98 kilo.diyetisyen yardımı ile iki haftada iki kilo verdi.vucutta yağ oranı %50.deri sarkması çok olur mu

    Yanıtla
  13. 155 boyundayin 100 kiloyumm derimim esnek olduğunu düşünüyorum çok az çatlak var iki hamileliğe rağmen kilo verdiğimde göğüs ve karnimin sarkicani düşünüyorum ve hevesim kaçiyoo yani yavaş ve sporla kilo verirsem eskisi gibi olurmuyum

    Yanıtla
  14. 20 yaşındayım 157 boyum 112 de kilom zayıflamaya başladım deri sarkması olurum önlemek için ne yapmalıyım veya deri sarkması olduğunda toparlamak için ne yapmam lazım

    Yanıtla
  15. Benim kilom 74 boyum 155 ve 18 yaşında bir kızım kaç kiloyu kaç ayda vermeliyim ve deri sarkması olurmu çok korkuyorum cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Haftada en fazla 1.5 kg vermelisin bol su ve omega 3 yagı tüketmelisin ve nu arada ağır saglam.coma giderek iyi bir diyet hazırlayabilirsin zaten sarkmalar 35 -40 kilo verenlerde oluyor dert etme yani

Fikrinizi Bizimle Paylaşın