Vücut Geliştirme ve Deri Çatlakları

Herkes kaslarının hızlı gelişmesini ister ama tabi hızlı gelişimin yan etkileri yok değil. Kaslar bazen öyle hızlı büyür ki derimiz bu hıza yetişemez. Cildimiz vücudumuzdaki en büyük organdır ve vücudu dış etkilerden, mikroplardan korur. Deri aynı zamanda inanılmaz esnektir. Ama tabi ki derinin de bir sınırı var ve kısa sürede çok fazla esnemeye kalkarsa  sorunlar çıkabiliyor.

Ciltte oluşan çatlaklar kaslı ve güzel bir vücudun görüntüsünü bozabiliyor. Veya çok şişman olup zayıflayan insanların psikolojisini bozabiliyor. İşin büyük bir kısmı genetik olsa da aşağıda çatlakları engellememiz veya en azından azaltmak mümkün.

Deri Çatlakları Nedir

Deri çatlakları resimde görüleceği gibi derinin dermis tabakasında oluşan ince yırtık şeklindeki yaralardır. İlk oluştukları sırada kırmızınsı veya morumsu olurlar ama zamanla solup beyaz veya grimsi bir hal alırlar.

çatlak

Deride Çatlaklar Neden Oluşur

Çatlaklar cilt aniden çok fazla ve hızlı gerildiği zaman cildin 2. tabakasındaki dermis bölgesinde oluşur. Dermin bölgesi birbirine bağlı fiberlerden oluşur ve bu fiberler cildin esnemesini sağlar. Ama eğer deriniz kısa sürede çok fazla esnerse bu fiberlerin bazıları kopar. Böylece deride çatlaklar gözükür ve altındaki damarlar ortaya çıkar. Bu yüzden çatlaklar ilk başta kırmızımsı bir renktedir. Zamanla kan damarları çekilir ve çatlaklar beyaz veya gri renge döner.

Hamilelik, ergenlik, aniden çok fazla şişmanlamak veya aniden çok fazla kas yapmak cildi çok hızlı bir şekilde gerer ve böylece çatlaklar oluşur. Vücut geliştirme çalışan kişilerde özellikle göğüs ve omuzun birleştiği bölgede çatlaklar çok olur çünkü bu bölgeler hem hızlı gelişir hem de kolay yağlanır.

Her insanın genetik yapısı farklı ve bu yüzden kimilerinin derisi çok esnek ve kimilerininki değil. Derisi esnek olan insanlarda çatlak oluşma ihtimali doğal olarak daha düşük.

Deri Çatlakları

Çatlaklar Nasıl Önlenir

1) Bulk döneminde çok hızlı kilo almamaya çalışın. Abur cubur, şekerli, yüksek glisemik indeksli karbonhidratlardan uzak durun. Kolay yağlanıyorsanız karbonhidrat tüketiminizi düşük tutun. Kas yapmak için günlük harcadığınız kaloriden daha fazlasını almanız lazım ama bunu abartmayın. Günlük harcadığınızdan 300-500 kalori daha fazla alsanız yeter. Bunun üstünde çok yağlanırsınız ve çatlaklar oluşabilir.

2) Her gün bol su için. Su içmek cildinizin kurumasını engeller ve esneme payını arttırır.

3) A vitamini cilt dokusunu onarır… A vitamini içeren gıdaları tüketin: Havuç, marul, kavun, Kırmızı biber, tuna balığı, mango, domates, maydonoz, salça vs gibi

4) E vitamini cilt hücre zarlarını korur: Fındık, Yer fıstığı, badem, ayçekirdeği, salça, ıspanak gibi gıdalarda bulunur

5) Omega 3 yağ asitleri hücre zarlarının sağlığı için gereklidir ve derinin esnekliğini arttırır: Somon, levrek, balık yağı, keten tohumu ve ceviz gibi gıdalarda bulunur. Ama en iyisi herhangi bir Omega 3 takviyesi alıp kullanmak.

6) Çinko kolajen üretimi için gerekli ve kolajen cilt dokularını bir arada tutar ve cildin esnekliğini sağlar. Midye, kırmızı et, ıspanak, kabak çekirdeği, kaju, ay çekirdeği gibi gıdalarda bulunur.

7) Çatlakların kolay oluştuğu bölgelere her gün birkaç kez badem yağı veya E vitamini ve A vitamini içeren bir nemlendirici sürün.

8) İyi bir multivitamin satın alın ve kullanın. Böylece gıdalardan eksik aldığınız besinleri tamamlayabilirsiniz.

Çatlaklar Nasıl Gider

Cilt çatlakları bir kez oluştuktan sonra ne yazık ki asla tam olarak kaybolmazlar. Zamanla kendiliğinden solup belirginlikleri azalır. Bazı tedavilerle biraz daha belirsizleştirilebilirler ama tamamen kaybolmalarını sağlayacak bir tedavi yöntemi henüz mevcut değil. En önemli kural “mucize kremlerden” uzak durun. Hepsi para tuzağı. Badem yağı veya kakao yağının çatlakları belirsizleşmede etkili olduğu söyleniyor ama bunu destekleyen herhangi bir araştırma yok.

Retin-A (retinoik asit) içeren kremler araştırmalara göre baya iyi geliyor ama bu kremleri almak için doktor reçetesine ihtiyacınız var.

Fraksiyonel lazer tedavisi veya plastik cerrahi de etkili yöntemler ama çok pahalı.

Sonuç:

Eğer ciddi olarak vücut geliştirme çalışacaksınız mutlaka çatlaklar olacaktır. Photoshoplı resimlere, ışık oyunlarına veya yarışmadan önce sürdükleri bronzlaştırıcı kremler saklasa da bütün profesyonel vücutçularda bu çatlaklar bulunur. Çatlakları engelleme de en önemli silah genleriniz olsa da eğer sadece güzel bir vücut istiyorsanız zaten çatlak oluşacak kadar çok kas yapmanıza da gerek yok.

Benzer Yazılar

None found

Fikrinizi Bizimle Paylaşın