Güreşçiler İçin Kuvvet İpuçları

güreşGüreşte başarıya ulaşmak için tekniğin önemini inkar etmek mümkün değil. Aslında teknik, güreşin en önemli noktası. Ama teknik sizi belli bir noktaya kadar götürebilir. Güreşin yüksek seviyelerinde, mesela ulusal veya uluslararası turnuvalarda herkes iyidir. Her güreşçinin teknik seviyesi iyidir ve kolay maç olmaz. Ve bu aşamada güreşçileri birbirinden ayıran kuvvet ve kondisyon olur.

Bu yazıda güreşte başarılı olmak için vücudunuzdaki kritik noktaları ve onları nasıl çalıştırmanız gerektiğini öğreneceksiniz. Ne yazık ki bazı güreşçiler ağırlık çalışmaktan kaçınıyor ve bu büyük bir hata. Eğer güreşiyorsanız mutlaka ağırlık çalışmalısınız. Aşağıdaki ipuçları size büyük bir katkı sağlayacaktır.

Kavrama Kuvveti

Birçok güreşçi vücutlarındaki büyük kas gruplarının en önemlisi olduğunu düşünür. Ama gerçekte var olan kuvvetinizi nasıl kullanıma soktuğunuz en önemlisidir. Ve bu nedenle kavrama kuvveti çalışması her seviye güreşçi için çok önemli.

Bir düşünün: Müsabaka sırasında ellerinizi kullanmadığınız bir an var mı? Genel olarak elleriniz sürekli rakiple kontakt halinde kalıyor. Aslında pek çok üst vücut hareketi ellerinizdeki, ön kollarınızdaki ve bileklerinizdeki kasları hedef alıyor ama çelik gibi bir kavrama gücü için bu kaslarınızı özel olarak çalıştırmalısınız.

Kavrama gücü için yapabileceğiniz en iyi hareketse bildiğimiz barfiks (chin-up veya pull-up). Bu hareket ellerinizdeki ve ön kolunuzdaki kasları kuvvetlendirecektir. Ve bizden size bir tavsiye: Barfiks çekerken bara havluyla asılın. Böylece kavrama gücünüzü özellikle çalıştıracaksınız. İlk başta tam barfiksi yapamıyorsanız sorun değil. Sadece hareketi yaparken bir arkadaşınızın alttan ittirerek size yardımcı olmasını isteyin. Ve zamanla tek başınıza yapabilecek kuvvete ulaşacaksınız.

havlu barfiks

Kavrama gücünüzü arttırmanın bir başka yolu da deadlift yapmak. Ama deadliftiçok fazla yapmamanızı tavsiye ederim yoksa kolaylıkla aşırı çalışabilirsiniz.

Bu hareketlerin yanı sıra Wrist Curl, Reverse Wrist Curl, Reverse Curl, Plate Curl, Wrist Roller ve Farmer’s Walk gibi hareketler de kavrama gücünüzü önemli oranda arttıracaktır. Burada hareketlerin videolu açıklamasını izleyebilirsiniz.

Çekme Kuvveti

Genç güreşçiler spor salonuna ilk geldikleri zaman, üst vücutlarını kuvvetlendirmek için zamanlarının büyük bir bölümünü Bench Press gibi itme hareketleriyle geçirirler. İtme hareketleri göğüs, omuz ve kollarınızdaki kasları kuvvetlendirmek için çok iyi olsa da güreş için çok pratik sayılmazlar.

Güreşin büyük bir kısmı “çekmedir”. Güreşirken genel olarak çekme kuvvetinizi kullanırsınız. O yüzden güreşçiyseniz daha çok çekme kaslarınızı kuvvetlendiren hareketlere yoğunlaşmanız gerekir. Bicepsleriniz, omuzlarınız ve sırt kaslarınız çekme kuvveti için çok önemlidir. Aşağıdaki hareketler sırt kaslarınızı geliştirmek için çok ideal:

  • BB Row
  • Lat Pull Down
  • Seated Row
  • Barfiks çeşitleri
  • Barbell Curl
  • Deadlift

Yalnız unutmamanız gereken nokta, çekme hareketlerini yaparken itme hareketlerini de ihmal etmemeniz. Çünkü iki kas grubu arasında oluşacak bir dengesizlik sakatlanmanıza neden olabilir.

Kalça ve Bacak Kuvveti

Kuvvetli kalça ve bacaklar sadece sağlam bir temel anlamına gelmez. Aynı zamanda hareketlerinizi daha patlayıcı bir şekilde yapabilmenizi sağlar. Üstelik kalça ve bacaklarınızı düzenli olarak çalıştırmak daha esnek olmanızı ve daha zor sakatlanmanızı sağlar. Yere sağlam basmak güreş için çok önemli bir noktadır.

Aşağıdaki hareketler kalça ve bacaklarınız için çok ideal. Kendi ihtiyaçlarınıza göre tekrar sayısını ayarlayabilirsiniz. Hafif ve çok tekrarlı çalışırsanız daha çok dayanıklılığınız artar. Diğer yandan ağır ve az tekrarlı çalışırsanız kuvvetiniz artar

Bütün bu hareketler alt vücudunuz için iyi olsa da, bacaklarınız ve kalçanız için yapabileceğiniz en iyi hareket Squat. Mutlaka programınızda olması gereken, ön ve arka bacağınızla beraber kalçanızı da çalıştıracak bir hareket. Squat’ı haftada 2-3 kez yapmanızı öneririm. Tekrar sayısını hedefinize göre ayarlamalısınız.

Son olarak

Eğer güreşçiyseniz ve ağırlık çalışmıyorsanız mutlaka çalışmaya başlayın. Size sunacağı katkılar inanılmaz olacaktır. Tekniğin yanı sıra kuvvet de güreş için çok önemli. İhtiyaçlarınıza göre ve hedefinize göre iyi bir ağırlık çalışma programı belirlemek güreş kariyerinizde başarıya ulaşmanızda çok büyük bir fayda sağlayacaktır.

Benzer Yazılar

None found

  1. Merhabalar, ben vücut geliştirme ile güreş yapıyorum hobi olarak yapıyorum dediğiniz antremanlara baktım, ancak bu antreman patlayıcı güçü’de sağlıyormu?

    Yanıtla

Fikrinizi Bizimle Paylaşın